Η ειδική γλωσσική διαταραχή (ΕΓΔ) και η δυσλεξία είναι δύο διαφορετικές μαθησιακές δυσκολίες, αν και συχνά συνυπάρχουν. Ενώ η ΕΓΔ επηρεάζει τη γλωσσική ανάπτυξη και την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να χρησιμοποιεί τη γλώσσα, η δυσλεξία αφορά κυρίως τις αναγνωστικές και γραπτές ικανότητες.

Τι Είναι η Ειδική Γλωσσική Διαταραχή;
Η ειδική γλωσσική διαταραχή αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου το άτομο έχει δυσκολία στην ανάπτυξη του λόγου, παρόλο που δεν υπάρχει κάποια οργανική βλάβη ή διαταραχή στο νευρικό σύστημα. Οι άνθρωποι με ΕΓΔ μπορεί να έχουν προβλήματα στην κατανόηση της γλώσσας, στην παραγωγή σωστών προτάσεων ή στην έκφραση σκέψεων με σαφήνεια. Αυτή η διαταραχή δε συνδέεται με τη νοημοσύνη του ατόμου, αλλά με την ικανότητά του να επεξεργάζεται και να χρησιμοποιεί γλωσσικές πληροφορίες.
Η Σχέση με τη Δυσλεξία
Η δυσλεξία σχετίζεται με τη δυσκολία στην αναγνώριση των γραμμάτων και των λέξεων, και στην ταχεία ανάγνωση. Αν και η ΕΓΔ επηρεάζει κυρίως τη γλωσσική ικανότητα, τα άτομα με δυσλεξία συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα και στη γραφή και την ανάγνωση, λόγω της αδυναμίας τους να αντιστοιχίσουν ήχους και γράμματα.
Κοινά Στοιχεία
Αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις, η ΕΓΔ και η δυσλεξία μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα. Ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά είναι:
–Δυσκολία στην κατανόηση των γλωσσικών δομών.
–Χρησιμοποίηση λανθασμένων λέξεων ή φράσεων.
–Αργή μάθηση νέων λέξεων και φράσεων.
–Δυσκολία στην ανάγνωση ή κατανόηση γραπτού λόγου.
Στρατηγικές Αντιμετώπισης

Η πρώιμη διάγνωση και η εφαρμογή εξατομικευμένων στρατηγικών διδασκαλίας είναι θεμελιώδεις για τη βελτίωση των γλωσσικών και αναγνωστικών ικανοτήτων των παιδιών με ΕΓΔ ή δυσλεξία. Η χρήση οπτικών εργαλείων, τεχνολογίας υποστήριξης και διαλείμματα για ξεκούραση είναι μερικές από τις στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών.