1. Home
  2. Κοινωνικές και Ψυχολογικές Διαστάσεις Δυσλεξίας
  3. Δέκα Στρατηγικές που Δεν Ενισχύουν τα Παιδιά με Δυσλεξία

Δέκα Στρατηγικές που Δεν Ενισχύουν τα Παιδιά με Δυσλεξία

Για τα παιδιά με δυσλεξία, ορισμένες κοινές στρατηγικές διδασκαλίας μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές και να εντείνουν τις δυσκολίες τους. Εδώ παρατίθενται 10 τακτικές που δε βοηθούν τα παιδιά με δυσλεξία:

Αμετάβλητη χρήση της παραδοσιακής μεθόδου διδασκαλίας
Η παραδοσιακή μέθοδος διδασκαλίας, που βασίζεται σε ανάγνωση και επανάληψη χωρίς εξατομίκευση, δε λαμβάνει υπόψη τις μοναδικές ανάγκες των παιδιών με δυσλεξία, οι οποίοι συχνά απαιτούν προσαρμοσμένα εργαλεία και στρατηγικές.
Αποφυγή τεχνολογίας υποβοήθησης
Η άρνηση χρήσης εργαλείων τεχνολογίας, όπως λογισμικό ανάγνωσης και ηχητικά βιβλία, περιορίζει τις δυνατότητες μάθησης των παιδιών με δυσλεξία. Η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την κατανόηση και την πρόσβαση στην πληροφορία.
Υπερβολική εξάρτηση από διαγωνίσματα και εξετάσεις
Η χρήση εξετάσεων χωρίς προσαρμογές ενδέχεται να εντείνει το άγχος και να μην αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ικανότητες των παιδιών με δυσλεξία.
Αναμονή για βελτίωση χωρίς ενίσχυση
Η αντίληψη ότι το παιδί “θα τα καταφέρει αν προσπαθήσει περισσότερο” χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη οδηγεί σε απογοήτευση και πιθανή επιδείνωση των μαθησιακών δυσκολιών.
Εστίαση μόνο στην ανάγνωση
Η υπερβολική εστίαση στην ανάπτυξη των αναγνωστικών δεξιοτήτων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι τομείς της ανάπτυξης, όπως η κοινωνική και συναισθηματική, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και άγχη.
Απλώς επανάληψη χωρίς διαφοροποίηση
Η μη διαφοροποίηση της διδασκαλίας, δηλαδή η συνεχής επανάληψη του ίδιου τύπου άσκησης, δε βοηθάει τα παιδιά με δυσλεξία, τα οποία χρειάζονται ποικιλία και καινοτόμες στρατηγικές.
Εστίαση σε τιμωρίες για λάθη
Η χρήση τιμωριών ή αρνητικών σχολίων για τα λάθη μπορεί να προκαλέσει άγχος και να μειώσει την αυτοεκτίμηση, αντί να ενισχύει την επιθυμία του παιδιού να μάθει.
Άρνηση της εξατομικευμένης προσέγγισης
Η αδυναμία αναγνώρισης των ατομικών αναγκών του κάθε παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχημένες προσπάθειες κάλυψης των μαθησιακών δυσκολιών.
Προώθηση μόνο γραπτών δραστηριοτήτων
Η έμφαση μόνο στις γραπτές δραστηριότητες χωρίς να ενσωματωθούν ο προφορικός λόγος ή η ακοή μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων επικοινωνίας του παιδιού.
Προσπάθεια να καλυφθούν όλα τα κενά σε σύντομο χρονικό διάστημα
Η πίεση για να καλυφθούν όλες οι μαθησιακές ελλείψεις σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς προσεκτική καθοδήγηση μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτική και αναποτελεσματική.

Για τα παιδιά με δυσλεξία, είναι κρίσιμο να εφαρμόζονται εξατομικευμένες στρατηγικές που περιλαμβάνουν την κατάλληλη τεχνολογία, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη για την καλλιέργεια των μαθησιακών τους δεξιοτήτων.

Updated on 03/01/2025
Was this article helpful?

Related Articles